Gjør som tusenvis av andre bokelskere
Abonner på vårt nyhetsbrev og få rabatter og inspirasjon til din neste leseopplevelse.
Ved å abonnere godtar du vår personvernerklæring.Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev.
Polarisering og dype splittelser kan få alvorlige konsekvenser, og kortsiktighet kan komme i veien for grunnleggende og balansert klokskap. Her leverer filosof Henrik Syse et innlegg for tvil og tvetydighet i et overskudd av en bok full av eksempler fra politikk og samfunnsliv. Syse belyser en rekke temaer der argumentene for stikk motsatte synspunkter er sterke, og der det rett og slett er ordentlig vanskelig å vite hva man skal mene. Er det mulig å ivareta en sunn ambivalens - tvil og tosidighet - og samtidig være prinsippfast og tydelig? Hvordan kan vi snakke om ømtålige og komplisert temaer der det finnes store meningsforskjeller, uten at vi ender opp med dramatiske avstander og polarisering?
Hvordan skal vi møte pandemier og andre kriser? Hvordan tar vi vare på menneskeverdet når alt står på hodet og fremtiden er usikker? Hvilke ord og hvilket språk skal vi bruke? I denne boken skriver filosofen Henrik Syse om det å leve midt i en krise - og å komme ut på den andre siden.
Henrik Syse er filosof, forsker og søndagsskolelærer. Han holder jevnlig andakter i NRK, som han får mange og gode tilbakemeldinger på. Han mener at bønn og refleksjoner rundt livssyn fortsatt må ha en plass i samfunnet vår. Og hans mål med andaktene er, enten lytteren er religiøs eller ei, å åpne opp for refleksjon og samtaler rundt livets viktige tema. I denne boken har han samlet andaktene fra 2010-2014, og skrevet to filosoferende essays om mennesker og tro.
Boken handler om grådighetskultur og mangel på måtehold i vår kultur, sett i forhold til den klassiske filosofiens kardinaldyder. Forfatteren resonnement er bygget på antakelsen om at et samfunn som tar til seg og øver seg opp i måtehold og moderasjon, vil kunne møte fremtiden med større trygghet enn et samfunn som gir seg hen til overdreven nytelse. Boken er skrevet for et bredt publikum, men er også ment å være av interesse for fagfilosofer.
Hvorfor er det så viktig med ytringsfrihet uten begrensninger? Syse forsvarer en vid og robust ytringsfrihet samtidig som han bruker sin erfaring innen yrkesetikk og presseetikk - og også eksempler fra hverdagens etikk - til å argumentere for viktigheten av etiske grenser og moralsk ansvar. Målet med boken er ikke bare å si noe om politikk og samfunnsliv, men også å utfordre rundt bruken av ord og tale i hverdagens mange møter.
Forfatteren undersøker tanker om tro i dagens samfunn. Der det religiøse samfunnet tidligere var opplest og vedtatt, er mange i dag på søken etter mening. Han stiller grunnleggende spørsmål om religiøs tro, og ønsker at vi åpner oss for svarene den kan gi oss.
Abonner på vårt nyhetsbrev og få rabatter og inspirasjon til din neste leseopplevelse.
Ved å abonnere godtar du vår personvernerklæring.