Gjør som tusenvis av andre bokelskere
Abonner på vårt nyhetsbrev og få rabatter og inspirasjon til din neste leseopplevelse.
Ved å abonnere godtar du vår personvernerklæring.Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev.
I denne boken tar forfatteren for seg Europas historie i årene 1300-1600. Europa er i denne epoken et kontinet herjet av pest og sykdom, krig og nød, men også en verdensdel der nye tanker og ideer oppstår og nedfeller seg i kunst og vitenskap. Forfatteren veksler mellom å trekke opp de store linjene og å gjøre oss kjent med mennesker og enkeltskjebner. Med litteraturliste og register.
Dette er andre bind i verket om Europas historie. Forfatteren har tatt for seg årene 1600-1800 og skildringen starter med vitenskapsmenn på veg til Vardø på 1730-tallet. Leseren får et innblikk i denne epokens kriger, eneveldige konger, vitenskaplige oppfinnelser, synet på barn og ekteskapet som institusjon, nye tanker om statsdannelser, menneskeverd og til slutt den franske revolusjonen. Forfatteren veksler mellom å trekke opp de store historiske linjene og å gjøre oss kjent med mennesker og enkeltskjebner. Med litteraturliste og register.
Klippfisk var Norges første eksportvare. Lenge før trelast, shipping, olje og laks. Derfor er dette både en historie om Norge, om driftige norske entreprenører og om spennende handel med eksotiske land. Alnæs beretter om kyst- og Lofotfisket, om klippfiskproduksjonens langsomme oppstart i Norge og om den eventyrlige klippfiskeksporten fra 1500-tallet til i dag. Her er fortellinger fra det farefulle og slitsomme arbeidet, både til sjøs og på land. Historien tar oss dessuten til de viktigste eksportmarkedene: Spania, Portugal, Italia, Brasil. I bokens siste del tegner Alnæs et større historisk bilde av de store fiskerinasjonene fra 1400-tallet og fremover; om livet på fiskebankene langt hjemmefra, om kriger og konflikter som endret rammene for fisket, men også om hvilken rik betydning klippfisken hadde for mat og kultur.
Thomas Heftye (1822-1886) var stifteren av Den Norske Turistforening, men han var også mye mer. Den «store Heftye» ble han kalt. Han hadde en finger med i spillet i det meste av det som skjedde i Norge på den tiden, både i politikken, i bankvesenet og i jernbanedriften. Han var styrtrik, rastløs, innflytelsesrik, hadde fem baller eller mer i luften, var impulsiv og likevel tilsynelatende ubekymret. Thomas Heftye inviterte sitt store nettverk til samtaler og selskaper på Sarabråten i Østmarka, med blant andre Henrik Ibsen, Ole Bull og Aasmund Olavsson Vinje som gjester. Kanskje det var her ideen til Den Norske Turistforening ble sådd. Men hvem var han egentlig? I denne første biografien om Thomas Heftye tegner forfatter Karsten Alnæs et interessant og levende bilde av en av de viktigste personene i sin samtid, en person som har satt sterke spor etter seg på mange områder.
Anders er arkitekt og litt over seksti år. For tjue år siden forlot han kona Karen og deres to barn fordi han hadde forelsket seg i den vakre arkitektkollegaen Cecilie. De flyttet til København, der de har drevet et velrenommert arkitektkontor sammen. Anders har tenkt lite på eks-kona Karen, og har ikke klart å holde kontakten med barna i løpet av disse årene. Nå har Anders fått slag og ligger på et pleiehjem i Oslo. Han er delvis lammet og har vanskelig for å snakke. Cecilie kommer sjeldnere og sjeldnere på besøk. Men hver dag sitter det en kvinne ved sengen hans. Det er Karen. Hun forteller om den gangen de var unge og hadde fått barn og hadde fine somre på landstedet. Anders gleder seg over Karens besøk. Etter hvert begynner han å tenke på hva som skjedde den gangen han reiste fra dem. Angrer han? Kunne noe vært gjort annerledes? Kan det fremdeles gjøres annerledes?Denne fine og vare romanen pirker borti sider i oss mennesker som plutselig blir aktuelle når livet tar oss igjen. Det er rett og slett en kjærlighetshistorie. Eller to.
Abonner på vårt nyhetsbrev og få rabatter og inspirasjon til din neste leseopplevelse.
Ved å abonnere godtar du vår personvernerklæring.