Gjør som tusenvis av andre bokelskere
Abonner på vårt nyhetsbrev og få rabatter og inspirasjon til din neste leseopplevelse.
Ved å abonnere godtar du vår personvernerklæring.Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev.
Som psykolog på videregående skoler i Oslo har Lars Halse Kneppe tilbragt hele pandemien ute på skolene, blant unge mennesker. Det var en verden som endret seg fra uke til uke og som ingen visste hvor lenge ville vare. En kald verden der avstand ble det normale og varme klemmer ble møtt med stygge blikk fra vakter i gule refleksvester. For de unge var det en verden uten noe å glede seg til, en tid som bare forsvant. For noen var det et avbrekk fra livet, men for veldig mange var det en tapt ungdomstid.Det har blitt skrevet mye om ungdommene gjennom pandemien, men Kneppe har møtt de unge menneskene som skjuler seg bak skremmende statistikk og mørketall. Bak tallene skjuler det seg ekte mennesker med egne historier som kan utfylle bildet vi leser ut fra grafer eller statistikker.I denne boka deler Kneppe ungdommenes historier, om hvordan det har gått med dem underveis, men også etter at verden åpnet opp igjen. For å forstå hva ungdom har vært gjennom, og for å kunne møte dem på en god måte i etterkant, så er det viktigere å lytte til historiene deres enn å redusere dem til tall i en statistikk. Dette er et tidsbilde og et innblikk i ungdoms hverdag gjennom pandemien, hvordan hadde de det og hvordan gikk det med dem, og hva har deres erfaringer gjort med ungdommene som mange kaller korona-generasjonen?
I Sykt flink forteller psykolog Lars Halse Kneppe om noen av erfaringene og tankene han har delt med alle de sykt flinke, unge menneskene han har møtt. Han viser oss hvordan vi kan stå imot presset om å hele tiden bli bedre. Å være flink blir for mange et livsprosjekt, og særlig unge mennesker presser seg så mye at det går utover helsen. Det ser ut som om de mestrer alt og de ser fantastiske ut, men de føler seg ofte verdiløse på innsiden og stygge på utsiden. Presset og stresset de legger på seg selv føles som å løpe etter et tog som allerede har forlatt stasjonen. For uansett hvor mye vi får til eller kommer oss gjennom så føler vi oss aldri flinke, ikke flinke nok, ikke så lenge vi kan bli enda litt flinkere og stadig oppdager nye områder vi kan forbedre oss på.
I hodet på en tenåring er en inspirerende bok for foreldre om hvordan det er å være ung i dag, og om hvordan vi kan forstå tenåringen bedre.Lars Halse Kneppe er psykolog og snakker med ungdommer hver dag om bekymringer, lekser, stress, psykisk helse, festing, nett og sosiale medier, vennskap, forelskelse, sex og grensesetting. Ungdommer som gjerne er tause som en vegg hjemme. Gjennom samtalene lærer han mye om tenåringene og deres behov. Hva tenker de på og hva er de opptatt av? Og hva trenger de fra foreldrene sine?Kneppe retter søkelyset mot både de negative og de positive sidene ved ungdomskulturen, hele tiden med en egen evne til å berolige oss foreldre. Med sin unike innsikt i mange ulike ungdommers verden skriver han både klokt og morsomt om generasjon prestasjon, om tøffe krav og svingende følelser, med eksempler alle kan kjenne seg igjen i.«På spørsmålet om hva tenåringene trenger fra sine foreldre, er det ingen som svarer at de trenger kulere foreldre. I stedet svarer de at de vil bli sett, selv om de skjuler seg, eller bli hørt, selv om de ikke snakker. Ofte svarer de bare at de trenger å bli forstått, selv om de på ingen måte heller forstår seg selv. Men det viktigste er at foreldrene skal være glad i dem uansett. Så enkelt er det. Og så fordømt vanskelig.»
Abonner på vårt nyhetsbrev og få rabatter og inspirasjon til din neste leseopplevelse.
Ved å abonnere godtar du vår personvernerklæring.