Gjør som tusenvis av andre bokelskere
Abonner på vårt nyhetsbrev og få rabatter og inspirasjon til din neste leseopplevelse.
Ved å abonnere godtar du vår personvernerklæring.Du kan når som helst melde deg av våre nyhetsbrev.
Mens hundretusener av nordmenn reiste vestover til Nord-Amerika for å søke lykken, dro noen hundre østover - til Tsar-Russlands ytterste utpost ved Barentshavet. Det er gresset som forteller at Tsypnavolok likevel ikke er så karrig som mange vil ha det til. For bare noen uker etter at snøen forsvinner i midten av mai, vokser det meterhøyt. En ny verden åpnet seg hver vår for Ida Berger og de andre ungene i den lille norske kolonien på Kola-kysten i 1880-årene. Det er et nesten ukjent kapittel i vår historie som fortelles i denne boken. Mens hundretusener av nordmenn reiste vestover for å søke lykken, dro noen hundre østover - til Tsar-Russlands ytterste utpost ved Barentshavet. Deres saga skulle bli dramatisk. Etter revolusjonen og i Stalin-tiden opplevde de forfølgelse og utrenskninger. Uhyggelig mange i den norske kolonien forsvant. Først nå får vi vite hva som skjedde. Journalist og Moskva-korrespondent Morten Jentoft bygger på KGB-arkiver og andre nye kilder i sin bok.
Boka forteller om folk og skjebner ved den norsk-russiske grensa i Finnmark. Ved å bruke kilder fra overvåkningspolitiet og fra tidligere KGB-arkiver, viser forfatteren hvordan enkeltmennesker blei dratt inn i et storpolitisk drama, spesielt i tida etter den andre verdenskrigen.
En eksplosiv thriller fra virkeligheten. 5. desember 2017 blir Frode Berg arrestert i Moskva. Halvannet år senere blir den pensjonerte grenseinspektøren dømt til 14 års fengsel for spionasje. Frode Berg soner to år i det beryktede Lefortovofengslet. Bak murene blir han servert kålsuppe og tynn grøt, gjennomfører løgndetektortester og får fra cellekamerater av ulik støpning vite mye om hva som foregår i kulissene i dagens Russland. Samtidig forsøker han å forstå hva som skjedde da han sa ja til å være kurer for en bekjent i den norske etterretningstjenesten. Tvilen gnager i ham. Hvor lenge blir han sittende? Kommer han ut i live? Får han noen gang se sine kjære igjen? Hele tiden fører han dagbok. Mot slutten skriver han: «Jeg er tynnslitt psykisk og her må både de som sendte meg og norske myndigheter ta ansvar. Jeg har grått noen tårer, men P og J og noen andre skal få gråte når jeg er hjemme.» 15. november 2019 blir Berg benådet. Nå forteller han for første gang hele historien om et drama som satte forholdet mellom nabolandene Russland og Norge på prøve - en historie som blir gitt viktig kontekst og nødvendig kritisk distanse ved at forfatteren er Norges fremste Russland-reporter, Morten Jentoft.
Forfatteren forteller her om norske kommunister som dro østover for å arbeide i Sovjet-propagandaens tjeneste. Vi følger medarbeiderne i radiohuset på Pusjkinplassen i Moskva, fra de første sendingene på norsk i 1938, gjennom dramatiske krigsår og under den kalde krigen. Har register.
Høsten 1952 blir to finske spioner oppdaget av russiske soldater langt inne på Kola. Finnene er på oppdrag for norsk etterretningstjeneste og skal hente ut informasjon fra bak jernteppet. Det som videre skjer, får skjebnesvangre konsekvenser på flere nivåer. Dette er et av mange tokt over grensen som forfatteren beretter om i denne boka om norske etterretningsoperasjoner fra grenseområdene i nord. Med litteraturliste og personregister.
Den store fortellingen om den finske borgerkrigen i 1918Den finske borgerkrigen ble utkjempet fra januar til mai i 1918 og omtales ofte som den mest brutale konflikten i Norden i moderne tid. I et grusomt oppgjør mellom landsmenn sto nabo ofte mot nabo i en strid mellom konservative og sosialistiske krefter som raskt kom ut av kontroll. Nærmere 37 000 mennesker døde som en følge av konflikten, gjennom krigshandlinger, terror, vilkårlige henrettelser og høy dødelighet i fangeleirene.Utenfor Finland var det mange som engasjerte seg, og Norge sendte to «ambulanser» - feltsykehus - fra Røde Kors og fra Norske Kvinners Sanitetsforening. Ingen var forberedt på blodbadet de skulle bli vitne til. Flere av nordmennene som var i Finland, skrev ned det de hadde vært med på, og øyenvitneskildringene bringer leseren tett på begivenhetene.Den finske borgerkrigen er i dag et nesten ukjent kapittel for mange. I Finland er den fremdeles et både kontroversielt og følelsesladet emne, mens den i Norge skulle få sterk betydning for arbeiderbevegelsen. Journalist og forfatter Morten Jentoft bringer med denne boken historien frem i lyset." ... eit vel utført og vesentleg arbeid" Tom Hetland, Stavanger Aftenblad"Det er viktig at Jentoft med sine brede kunnskaper dokumenterer denne historien." Gunnar Kagge, Aftenposten"Jentoft har gjort eit imponerande journalistisk arbeid." Merete Røsvik, Klassekampen"Morten Jentoft har gjort et funn ... godt og nyansert fortalt" Arne Dvergsdal, Dagbladet
Abonner på vårt nyhetsbrev og få rabatter og inspirasjon til din neste leseopplevelse.
Ved å abonnere godtar du vår personvernerklæring.