Om Gourmeten
Fra forfatteren av Pinnsvinets eleganse. Gourmeten er Barberys debutroman og den ble en stor suksess i Frankrike i 2000. Romanen ble tildelt Prix du meilleure livre de litterature gourmande (2000) og Prix Bacchus (2001). I den samme bygården der Rennéevar portnerkone og den arrogante matkritikeren i Pinnsvinets eleganse ble båret ut - død, møter du nettopp Pierre Arthens, gourmet av ypperste klasse som venter på døden. Men han bryr seg lite om det. Pierre har det travelt i sin tause og desperate søken etter denne ene vidunderlige smaksopplevelsen han vet stammer fra en eller annen gang i oppveksten. Han dykker ned i barndommens gryter, vandrer langs strender, landeveier og bygater, sniffer i urtehager og lever seg inn i dufter og smaker av vilt, kjøtt, fugl, fisk, ost, bakverk, vin og brennevin. Han forsøker intenst å mane fram dette ene lykkelige øyeblikket. Og finner det til slutt. I Frankrike har boken solgt nær 250 000 eksemplare. Rettighetene er solgt til 20 land. "Hva gjorde denne celebre restaurantanmelderen til konge, til yppersteprest i det kulinariske tempelet, når han var et menneske med så lite kjærlighet? Skulle ikke kokekunst være det mest livsbejaende og kjærlighetsfylte? Mat lages jo fordi vi vil (over)leve, og for å glede hverandre. Det slår meg, til slutt, at når jeg begynner å lure på sånt som dette, har forfatteren lyktes." Kristin Gjerpe, Aftenposten
Vis mer